Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Denon AH-C360 kõrvasisesed klapid.

Et kõik ausalt ära rääkida, nii nagu oli (võehh, milline stamp wannabe-Agu-Sihvkalik alguslause), peab alustama 31. detsembrist kui sõpradega aastavahetust Pärnus pidades oli vaja mingisugust muusikalist meelelahutust. Võimendi ja kõlaritega pole probleemi – midagi kaasas tassitavat (loe: kaalub vähem kui 20 kilo) leiab kodust ikka. Aga mängija valik osutus huvitavamaks – kes siis viitsib tänapäeval CD-dega mässata või arvutit kaasas tirida. Valik langes krediitkaardi suurusele välkmälul ja SigmaTel STMP3770 kiibil põhinevale 50€ taskupleierile. Mis oskab FLAC-i (Free Lossless Audio Codec) mängida ja üllatuslikult osutus seda tehes üle ootuste hea helikvaliteediga aparaadiks. Välja arvatud kaasapandud nööpkuularid. Nii tekkis mõte hankida kõrvasisesed klapid 20…40€ hinnaklassis. Odavast meelelahutusest sai hoopis kvaliteetse mobiilse muusikakuulamise tagaajamine.


Peale paaripäevast interneeduses tuhnimist, ülevaadete lugemist ja hinnavaatlust jäid esialgu sõelale AKG K321, K330 ja K340 ning Denon AH-C260 ja AH-C360. Kuna AKG-de kuulamisvõimalus puudus ja ülevaated olid 50/50 kiitvad/laitvad, võtsin katsetamiseks kaks paari Denoni eelpool nimetatud hinnaklassi „kõrvatroppe“ (klappideks on sellist liiki kuulareid pisut kohatu nimetada).

C260 ja C360C260

Esimesena astusid lavale AH-C260-d (hind 26 €). Ja vilistati publikumi poolt kiiresti välja. Peamiseks põhjuseks see, et publikumil (st. minul) on ebardlik kõrvaehitus ja ei saanud lihtsalt vasakusse kõrva seda punni istuma – kuigi kõik silikoonotsikud said läbi proovitud, ei tekkinud kõrvasiseste klappide puhul vajalikku õhutihedat sobitumist, seega ka bassiesitust. Parema kõrvaga probleemi ei olnud, seega saigi siis selle järgi kiirelt ja pealiskaudselt heli hinnatud, mingist sissemängitamisest ei ole juttugi. Ka siin 260 ei hiilanud – bassiots on küll võimas, aga keskmised ja kõrged tuhmivöitu ja detailivaesed. Nii nad karpi tagasi rändasidki ja põhjalikum ülevaade jääb seekord tegemata.

Plussid:
•    Võimas bassiots
•    Hind
Miinused:
•    Ei sobi mitte iga kõrvakujuga
•    Detailivaene kesk- ja kõrgsagedus

 

AH-C360 (hinnaga 45 €) kord karmist kadalipust läbi minna. Kõrva sobituvad nad nad palju paremini, korpus on neil teise kujuga ja tänu sellele saab nad sügavamale suruda. Mina sain parima sobitumise (peale ca tunniajalist erinevate suuruste katsetamist) siis, kui vasakul tropil kasutasin keskmist ja paremal numbri võrra väiksemat otsikut, mis kinnitab veelkord ebardliku kõrva teooriat :)  Sisestamine on lihtne ja selleks ei pea mingit erilist võimlemist tegema, nagu kuulduste järgi nt. Koss the Plugiga ja teiste vahtkummist otsikuid kasutavate troppidega on. Kõrvas püsivad nad hästi ega muutu ka peale kolmetunnist kuulamist ebamugavaks, kuigi alguses on selline otse kuulmekäiku surutav silikoonjubin harjumatu. Heliisolatsioon on keskpärane – parem kui tavapärastel suurtel klappidel, aga mitte nii hea kui on custom-made kõrvamonitoridel  nagu JH Audio,  Ultimate Ears jt.

C360C360

Kaasa tuleb nelja eri mõõtu silikoonotsikud, klamber juhtme riiete külge kinnitamiseks, ca 80 cm juhtmepikendus ja tõmblukuga ovaalne karp kogu selle nänni mahutamiseks ning klappide kaitsmiseks. Juhe on neil kõrvatroppidel nö modulaarne, klappide enda küljes olev juhe on lühike, ca 70 cm ja püksitaskusse hästi ei ulatu isegi minusugusel keskmist kasvu inimesel. Pikendus aga teeb juhtme liiga pikaks, mis muudab sellega majandamise jällegi tülikaks. Mina lahendasin asja nii, et tegin ca 35 sentimeetrise pikenduse ise. Kaabel ongi Denoni juures kõige suurem virisemiskoht – see on suhteliselt peenike ega näe välja nii, nagu kestaks igavesti. Tänu kapitaalselt kokkuliimitud kuularikorpusele on selle vahetamine/parandamine samuti üks huvitav ettevõtmine. Korpus ise on enamuses plastist ja osaliselt kummist (mis Denoni sõnul peaks helikvaliteeti parandama), kuid jätab kvaliteetse ja tugeva mulje. Siinkohal tasub mainida, et enamike kallimate kõrvamonitoride ehk IEM-ide (in-ear monitor) korpus on kas osaliselt või üleni alumiiniumist, ka Denon AH-C560R ja AH-C710 kuularitel.

C360Karp

Helist. Mängivad madalale, isegi 20 Hz madalamaid sagedusi on kuulda (niipalju, kui kõrv neid sagedusi üldse võimeline tajuma on). Bass on võimas – minu maitse jaoks isegi liiga võimas, keerasin ekvalaiserist seda ca 6 dB maha. Esialgu tundus mõne loo puhul ülemine bassiosa pisut domineerivana, muutes heli kergelt mudaseks, kuid peale ca 10-tunnist sissemängimist on see paranenud. Kesksagedused on detailsed, testides kuulsin vanades tuttavates palades päris palju uusi nüansse, mis varem kaduma on läinud. Kõrged sagedused on üldiselt puhtad ja kõlavad, kuid ca 7 kHz peal tundub olevat kerge resonants – rõhk sõnal kerge, see ei ole midagi sellist, mis häirima hakkaks ja jällegi, peale sissemängimist on see tunduvalt vähenenud. Helipilt on lai ja avar, kuigi tsentris olevad vokaalid ja instrumendid istuvad keset kuulaja pead, mis on kõrvaklappidega kõlarite jaoks tehtud salvestisi kuulates peaaegu paratamatus. Kohati häiris pisut see, et juhtme puudutamisel või selle riiete vastu hõõrdumisel kandub tekkiv vaikne kahin kõrva, kuid see “mikrofoniefekt“ pole kuigi tugev. Tundlikkus on neil „troppidel“ suur, isegi minu pleieri ~9 mW väljundvõimsusega on täiesti võimalik end kurdistada.

C360Mobiilne muusika

Kokkuvõttes on Denon AH-C360 puhul tegu hea hinna/omaduste suhtega kuularitega, mis on väga sobilikud liikuvale inimesele, kes tahab nautida hea kvaliteediga muusikat igal pool, igal ajal, kuid kel pole niipalju raha, et mitmesaja euro eest tippklassi kõrvamonitore osta.

Plussid:
•    Hea heliisolatsioon
•    Istub hästi kõrvas
•    Lihtne kõrva sisestada
•    Suur tundlikkus
•    Bassisuutlikkus
•    Hea helikvaliteet keskmistel ja kõrgetel sagedustel
•    Hinna/kvaliteedi suhe
Miinused:
•    Juhe ilma pikenduseta pisut liiga lühike, koos pikendusega liiga pikk
•    Juhtme vastu  riideid hõõrumisel kandub kaasnev vaikne sahin ka kõrva
•    Sobivaimate otsikute väljavalimine nõuab tund-paar katsetamist (aga see on seda tüüpi klappide puhul paratamatus ja vaid ühekordne protseduur)
•    Bassiots on ehk mõne inimese maitse jaoks liiga tugev.

Denon AH-C360 testimisel kasutatud riist- ja tarkvara:
•    Philips GoGear Vibe taskupleier
•    Lexicon Alpha USB helikaart
•    Foobar2000 muusikaprogramm koos ASIO pluginaga
Testimisel kasutatud albumid ja lood (kõik FLAC formaadis):
Various Artists – Ultimate Tunes (Stereoplay):
•    Christine Fellows – Let Us Have Done With The Umbrella Of Our Contagion
•    Vienna Teng – Love Turns 40
Mars – Dragonfly:
•    Tchu Dje (feat. Jia Jia)
•    Dragonfly (feat. Etienne Daho)
Super Galactic Expansive – Supersensible Science:
•    Looking Glass
SubConsciousMind & Friends – Patchwork:
•    What Lies Behind (feat. Shmau & Human)
•    Solace (feat. Shmau & Judith)

Kategooriad: HI-FI, Üldine

Kommenteeri