Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Kuidas uuendada Tomtom GO 750 kaarti.

TomTom 750GO kaardi uuendamine

Uued TomTom autonavigaatorid võimaldavad kord kvartalis tasuta uuendada kaarte ehk teiste sõnadega on kahe aasta jooksul võimalik laadida oma seadmesse 750GO või 950 Go kõik uuemad kaardid, mida TomTom selle aja jooksul pakub. Loomulikult saab lisada ka TomTom Map share uuendusi, aga need on kätte saadavad ka kõikidele teistele kasutajatele, sõltumata TomTomi mudelist?

Kui TomTom 950GO kasutamisel pole mingeid piiranguid, sest selle seadme sisemälu on 4 GB, siis TomTom 750GO kaartide uuendamisel peab kasutama allpool toodud juhendit. Põhjus lihtne – seadme enda sisemälu on 2 GB, uus Euroopa kaart aga sinna ära ei mahu, kasutusele tuleb võtta vähemalt 4 GB mälukaart ning uuendus sinna peale installeerida.

Järgnevalt sellest, kuidas uuendamine täpsemalt käib.

Ühenda oma TomTom seade arvutiga USB kaabli abil ning pane tööle TomTom Home tarkvara. Kui sinu arvutis olev Home tarkvara on vanem, siis pakub TomTom koheselt ka Home tarkvara uuenduse.

Leia põhimenüüst Varunda ja taasta ning vali Varunda minu seade.

Lisaks automaatsele varundamisele soovitan varundada ka seadmes olevad kaardid, keeled, HP, hoiatushelid, sümbolid ja muud, et igaks juhuks oleks olemas tagavarakoopia seadmes olevast infost.

Selleks leia Home põhimenüüst Halda minu GO ning vali Seadmes olevad üksused, tee valik ning kopeeri üksused arvutisse:

Varu veidi kannatust, kuna kopeerimise tulemusena salvestuvad My documents/TomTom kataloogi mahukad zip failid. Juhul, kui seadme uuendamise käigus juhtub midagi – katkeb internetiühendus või eemaldad kogemata TomTom seadme arvutist – saab vana seisu Home programmi abil ikka taastada.

Uue kaardi installeerimine tsooni kaupa
Ühendasime seadme arvutiga. TomTom Home pakkus välja, et on saadaval uus Euroopa kaart, vali mälu – kas seadme mälu 1 või seadme mälu 2. Aga kui vaadata uuendatava kaardi mahtu, siis see mitte kuidagi ei mahu seadme sisemällu ära. Isegi mälukaardi lisamine ei aita, sest installeerimise jaoks Home mälukaarti välja ei paku.

Sel juhul kui ei ole käepärast 4 GB mälukaarti, on abiks kaardi osaline uuendamine. Nimelt on TomTom jaganud oma suure Euroopa EU kaardi viieks erinevaks tsooniks, et kasutajal oleks lihtsam kaardi uuendust kasutada.
Alati on võimalus muuta kasutusel olevat tsooni teise vastu ilma lisaraha maksmata, aga näiteks Eestist läbi Rootsi Hispaaniasse on suhteliselt raske navigeerida, kuna Eesti kaart on saadaval ainult Idatsoonis, samas kui Hispaania kaart asub Läänetsoonis või Lõunatsoonis ning Rootsi kaart Põhjatsoonis või Idatsoonis.
Õnneks on Idatsoon kõige enim riike hõlmava kaardiga ning sobilik kõikidele, kes ei soovi navigeerida Suurbritannias, Prantsusmaal, Hispaanias ning Portugalis.
Seega, kes soovib Euroopa ühest otsast teise läbi sõita, peab kasutama meie juhendi lõpuosa.
Hetkel aga proovime seadmes uuendada Idatsooni kaarti.
Valides Idatsoon, kalkuleerib Home programm vaba mälu kasutuse ning annab teada, et valitud kaardiuuendus mahub kenasti seadmesse ära.

Vajuta Jätka ning varu aega ning kannatust, sest tsoonikaardi allalaadimine toimub TomTomi serverist ning minul, kasutades kiiret Kodulahendust,  võttis  see aega üle 40 minuti.

Ennetavalt ütlen, et terve Euroopa kaardi installimine võib aega võtta kuni kolm tundi, sõltuvalt interneti ühenduse kiirusest ning TomTomi serveri koormusest.

Terve Euroopa kaardi installeerimine mälukaardile.

Enne täiskaardi uuendamist tee kindlasti oma seadmes olevatest andmetest tagavarakoopia loo alguses kirja pandud juhendi järgi.
Järgmisena ava My Computer ning leia sealt mälukaartide nimekirjast TomTom seadme mälu.
Tee valik Format mälukaart – FAT32 ja oota kuni toimub mälu formaatimine.

Eemalda korraks USB ühenduskaabel ning ühenda seade uuesti arvutiga. Oota kuni programm TomTom Home avaneb  ja vali installimiseks see kõvaketas, mis tegelikult on mälukaart.
Vahemärkusena olgu öeldud, et siinkohal tekkis minul küll küsimus, miks TomTom nii harimatu on ja ei suuda näidata mälude nimesid – esimene kõvaketas on tegelikult EOS nimeline mälukaart ning alumine kõvaketas on TomTomi enda sisemälu nimega Internal.

Järgmisena leiab Home, et on vaja värskendada minu seadet – tee valik Värskenda minu seadet ja vaata, mis ekraanile ilmub.

Kuna seadme mälus enam ühtegi faili ei ole, siis pakub Home nii uut kaarti, kui ka GO rakendust ning Jüri nimelist eestikeelset hääljuhtimist.  Viimase info loeb programm välja Home enda parameetritest.

Ja tõesti – uue Euroopa kaardi Kesk- ja Lääne-Euroopa koos Venemaa ja Türgiga suurus on üle 2 GB – täpsemalt 2177,9 MB, mis mitte kuidagi 2 GB sisemällu ära mahtuda ei saa, sest lisaks kaardile peab mällu mahtuma ka programm ise koos oma abifailidega.

Vali Värskenda ja install ning jää ootama. Tegelikult lausa arvuti taga pole mõtet aega viita, sest kogu install võtab aega kaks kuni kolm tundi. Aegajalt on siiski soovitav heita pilk ekraanile veendumaks, et allalaadimine ning installeerimine ikka toimib.

Kui allalaadimine ja installeerimine õnnestub, saab kasutada TomTom 750GO mudelis täiesti uut Euroopa kaarti, mis võimaldab ilma tsoone vahetamata läbida terve Euroopa – näiteks alustades Põlvast ning lõpetades Lõuna-Hispaanias Marabellas või Almerias.

NB! Kuna kogu kaardiinfo asub nüüd mälukaardil, siis mälukaardi eemaldamisel ei ole seadmes enam ühegi riigi ega piirkonna kaarte!

Nüüd on esimene kaardiuuendus tehtud ning järgmine kvartal tasub jälle kiigata TomTom Home abil, kas uuem kaart on juba kättesaadav.

Neil aga, kes kasutavad mõnda vanemat TomTomi seadet, ei tasu meelt heita – vaid 39,80 euro eest on võimalik endale soetada samalaadne kaardiuuendus – teed ülekande ning kvartaalsed uuendused on kättesaadavad ühe aasta jooksul ka sinu seadmele.

HEIGO ENSLING

Kategooriad: Navigatsioon

Kommenteeri