Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Väike streovõimendite test. Yamaha. Nad. Denon.

Üks väike võimenditest mille eesmärgiks Yamaha uue seeria stereovõimendite  hinna ja kvaliteedi omavahelise suhte  määramine. Võrdluseks kõrvale konkurendid NAD ja Denon. Kuna kõik võimendi olid uued siis nende iseloomi kindlasti muutub sisse mängides.
TEHNIKA
Kõigepealt sai kuulatud ka Yamaha CDS-2000 CD mängijat võrdluseks testimisel kasutatud C.E.C  Tl 51 XR mängijaga. Kuna C.E.C oli juba sisse töötanud ja sellisel kujul oli kvaliteedi paremus kindlalt C.E.C kasuks siis nii ka jätsime. Kaabliteks kasutasime XLo Ultra kõlarikaablit ja LXo Reference RCA-d. Ise oleks eelistanud ka kõlarikaabliks Reference seeriat, aga odavama otsa Yamaha võimendid ei võimaldanud banaanpistikute kasutamist. See on ka loogiline, kuna sellises hinnaklassist kasutatakse tavaliselt kõige lihtsamaid kõlarikaableid. Kõlariteks AUDESE Excellence 4 ALFSTYLE versioonid.

TEST
Testi alguses lülitasime kõik võimendid sisse ja lasksime neil soojeneda umbes tunnikese. Siis asusime tõsisemate testide juurde . Testrühm koosseisus Peeter, Veikko ,Toomas ja loo autor, kuulasid erinevaid plaate ja erinevaid heliallikaid. Testimiseks kasutasime nii  vinüülimmängijat kui ka Cd-d.

Kuulamise käigus testisime erinevaid RCA kaableid lisaks XLO le, mis aga kohe kõrvale jäid. Samuti sai kuulatud kui koledat häält teeb võimenditega kaasas olev “hiina” 30 kroonine kaabel. Proovisime ka võimendite toitepolaarsust vahetada ja seda korduvalt. Kõikide testijate ühine arvamusel oli kõige suurem vahe toitepolaarsuse vahetusel  just Yamaha võimenditel.  Ka minu jaoks tuli üllatuseks kuidas saab muuta heli nii palju just võimendi toitepistiku polaarsus. Tavaliselt on polaarsus  kriitiline cd mängijatel.
IMG_4150

Pingerida ilma hind arvestamata siis selline.

1 Yamaha AS- 2000
2 NAD C 375
3 Yamaha AS- 1000
4 Denon PMA- 710 AE
5Yamaha AS- 700

Yamaha AS-2000 mis oli ka vaieldamatult kallim testrühma toode sai esikoha. Heli puhas ja steriilne. Sobiv just audiofiilidele kes oitsivad helist täpsust ja detaile. NAD mis oli võitjast peaaegu poole odavam ei olnudki palju kehvem. Samas oli tal NAD ile iseloomulik heli. Paisutatud bassiots ja iseloomulik kõlavärving kesksagedusel ei võimaldanud tal esikohale pretendeerida. Huvitav oli see et Yamaha 1000 ja 700 seeria vahe oli peaaegu olematu. Arvestades nende suur hinnavahet, soovitaks ostjale vaadat kas 700 mudeli poole või siis juba lisada raha ja osta juba 2000 mudel. YAmaha AS-700 ja Denoni PMA-710AE  võrdluses jäi napilt peale oma ruumilisema helipildiga Denon kes on Yamahast ka kolmandiku võrra odavam. Ilmselgelt on sellise hinnaklassi võimenditel juba raskusi bassiotsa esitamisel. Samuti jääb puudu helipildi sügavusest ja dünaamikast.

Yamaha AS- 2000 ja NAD C 375 ostja peaks arvestama lisaväljaminekuga korralikele kaablitele ,ilma milleta võimendi potensiaal jääb kasutamata. Ka teiste võimendite ühendamisel tuleb jälgida rusikareeglit et vähemalt 15% süsteemi maksumusest peaks moodustama kaablite maksumus.

Testitud seadmed ja hinnad

Yamaha AS- 2000 Hind 23200.-

Yamaha AS- 1000 Hind 15000.-

Yamaha AS- 700 Hind 8400.-

Denon PMA- 710 AE Hind 5148.-

NAD C 375 Hind 14590.-

Kommenteeri