Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

VOL 2 .Audiokaablite testkuulamine, ehk kas signaalikaablil hinnaga 5 eur vs 50 eur VS 500 eur kaablil on vahet?

Laupäevane kuulamisüritus selja taga ja enam vähem välja puhanud. Võtan toimunu mõne sõnaga kokku. Jäin natuke Tartust startimisega hiljaks ja kohale jõudsin alles 11.00. Natuke enne saabumist meenus, et olin unustanud kaasa võtmata XLO reference RCA kaabli. Üks  kiire kõne ja asenduseks leitud XLO ultimate, mis kahjuks asus Viimsis. Nii tekkiski juba ajahäda. Kohale jõudes avastasin, et eelnevalt planeeritud ruumi kujundus on muudetud ja suurem osa kola ruumist välja tõstmata. Olin  enda poolt kaasa võtnud 2 paari monitorkõlareid ja sellega seoses tekkis järgmine probleem. Audiocity s polnud korralikke kõlarijalgu. Oleks pidanud ise need kaasa vōtma ja nüüd maksis hooletus kätte. Lisaks pidin ka samas toimuval autoaudio võistlusel 11 voistlusauto installi hindamise ära tegema,  ning ootasime Viimsis saabuvat XLO Unlimited rca d, tänu sellele saime  reaalse testimisega pihta hakata alles kella 14.00 paiku.

Kohale olid tulnud järgnevad inimesed.

Allan
Margus/Suur13
Alari/Alari-H
Allan
Kristo/Parksa
Pavel/Novembre
Paul/SPL
Timo/Tm101
Rain/Sacher
Maksim/D.D.D
Sulev/Sully

Päeva jooksul käis lisaks läbi  veel erinevaid kodanikke kelle indentifitseerimine jäi tegemata.
Kuna testimise alguse ajaks olid osalejad vabas vormis kuulanud juba kümmekond erinevat kaablit ja ka tehnika setupi oli juba mitu korda vahetatud, siis  paljudel oli juba pea sassis ja vaim väsinud. Testimiseks kasutatud tehnika nimekiri.

HEED Audio Obelisk Si võimendi Hind 1400 Eur
Heed Audio Obelisk X2 väline toiteplokk võimendile 750 Eur
Wharfedale Opus 2-M2 Hind 1790 Eur
C.E.C TL51XR CD mängija  Hind 2000 Eur
XLO Reference 2 kõlarikaablid umbes 1000 Eur
Voolukaablid Chordilt mille  mudel jäi täpsustamata.

RCA Kaablid

XLO Unlimited 0,5m  950 Eur
CHORD COBRA 1m 80 Eur
Hiina nöör 1m 2 Eur
Van den Hul Carbon
Lisaks mitut erinevat isetehtud kaablit.

Kuna mõned inimesed ainult kuulasid ja oma arvamust  ei avaldanud, siis kokkuvõte sõna võtnud kuulajate arutelu põhjal järgmine.  1 kuulajatest ütles, et tema kuulis ainult odava RCA ja kallite kaablite vahet , samas polnud kindel kas vahe oli ka helis või ainult helitugevuse vahest põhjustatud muutusest. Nimelt mängis odav kaabel teistest umbes 1 dB võrra vaiksemalt. Kõik kallimad kaablid kõlasid tema jaoks ühtemoodi. Samuti tunnistas, et hommikul värske kõrvaga oli vahe suurem aga päeva peale väsis kõrv ära. Teiste arvamuste põhjal võiks teha väiksesed üldistused. Kõige parem ja ühtlasem kaabel oli XLO Unlimited, jättes aga õhku küsimuse, kas 950 eurone hind on seda heli väärt. Parima hinna kvaliteedi suhtega oli CHORDI cobra, mis maksis ainult 80 eurot. Lisaks kuuasime ka 2 erinevat isetehtud hõbekaablit millest üks oli väga terava heliga ja bassiots olematu. Teine oli hõbedale iseloomuliku ülemist otsa tõstva karakteristikuga, aga muidu päris ühtlane.

Kahjuks ühtegi “pessimisti” kohale polnud tulnud ja kohal oli ainult 1 “poolpessimist” siis nagu arvat oli, olid kuulajad seda meelt, et erinevad kaablid mängivad erinevalt.

Kuigi testimiseks kasutasime võõrast ruumi, kus oli palju segavaid faktoreid(õues toimus ka SPL võistlus mis kostis pidevalt sisse) õnnestus korraldada väike ühiskuulamine, kus iga osaleja sai loodetavasti omale vajalikku infot. Järgmise testi viime läbi juba oma kaupluse kuulamisruumis ja paneme  ajakava ja testitava tehnika täpselt paika.
Testi toimumise kuupäeva ja kuulatava tehnika soovi võite avaldada meie kommentaariumis.

Kommenteeri