Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

BOSE Multiruum seadmete test mis pidi ilmuma varalahkunud MAATRIKSI ajakirjas

BOSE LIFESTYLE 28 – multiruumi heli

Kes meist ei unistaks, et üks ja sama muusikapala kõlaks lisaks elutoale ka vannitoas kui ka väljas verandal. Seekord uurimegi, kuidas Bose heli mitmesse erinevasse ruumi saab jõuda.

Liigume Bose Lifestyle 28 komplekti omadustega edasi ning uurime, kuidas toimib multiruum. Nimelt võimaldab Bose jagada peaseadme heli kuni 14 erinevasse ruumi. Multiruum seadmdeid saab kasutada ka teiste BOSE  Lifestyle komplektidega. Lihtsalt meie testisime seadmeid koos Lifestyle 28 komplektiga.

Jagamiseks on vajalik iga grupi jaoks eraldi võimendit ja kõlareid või aktiivseadet, mis koondavad endas mõlemat. Lisaruumide paigaldamiseks on vaja vedada järjestikühendusega BOSE link kaabel ühest ruumist teise algusest lõpuni.Kui mingil põhjusel jääb ehituse käigus kaabel paigaldamata või soovitakse mõni ruum hilisemalt helindada, on võimalik kasutada ka juhtmevaba ühendust. Erinevaid seadmeid lisagruppide helindamiseks on BOSE-l mitmed ja kõiki läbi proovida ei jõuakski.  Täiesti piisava ülevaate saab ka igast tootegrupist ühe seadme kasutamisega. Ühe grupi või ruumi helindamiseks saab soovi korral kasutada ka kahte võimendit. Sellisel juhul ühendatakse kummagi võimendi külge oma kõlaripaar. Kuigi kõlariteks soovitab BOSE kasutada ainult nende toodangut, võib sinna ühendada ka teiste tootjate kõlareid. Sel juhul tuleb jälgida, et nende nimitakistus ei oleks väiksem kui 6 oomi. Testimiseks saime oma käsutusse 1 paari välikõlareid 251 ,võimendi ja wirelessi komplekti.

Võimendi SA3
BOSE lisavõimendi SA3 on 2 pakutavast võimendist võimsam. Võimendi kaal jätab mulje korralikust teostusest ning tema pakutav võimsus ja helikvaliteet on väga heast klassist. Ühendusterminalid on korralikud ja lihtsalt mõistetavad. Peale voolu ja kõlariterminali on võimendil lisaks BOSE link kaabli sisend ja väljundpesad, lisasisend ja klemmliist ühendamaks seinale paigaldatavat heliregulaatorit. Viimast aga komplektis ei sisaldu. Paneelil asub ka miniatuursete lülitite komplekt, millega kodeeritakse ja määratakse võimendi gruppi kuuluvust. Võimendit saab kasutada ka monorežiimis, kui helindatav ala on väga suur ja kõlarid jäävad üksteisest liiga kaugele. Sellisel juhul liidetakse vasak ja parem kanal kokku ja lastakse monoheli mõlemasse kõlarisse. Võimendis asuv lisasisendi saab seadistada automaatsele lülitusele. Näiteks saab lisaruumis asuva teleri, arvuti või mõne muu heliallika signaali juhtida BOSE võimendisse ja helisignaali tekkides (näiteks teleri sisselüitamisel) lülitub võimendi automaatselt sellel sisendile. Igale ruumile või grupile (juhul kui mitu ruumi on helindatud koos) on võimalik valida 3 erineva juhtpuldi vahel, mis kodeeritakse juhtima just seda gruppi. Kõige kallim mudel on varustatud ekraaniga, mis on hea, kui peaseade asub väljaspool vaatevälja. Kui tavapärased juhtpuldid töötavd infrapunasagedustel ja vajavad juhitava seadme otsenähtavust, siis BOSE on viinud omavahelise suhtlemise uuele tasemele. Pult suhtleb seadmega raadiosignaali kaudu ja ei vaja otsenähtavust. Juhtpuldi töökaugused on olenevalt mudelist 20-24 meetrit ja seda ka läbi seinte. Kasutamise käigus tekkis tunne, et pult aktiveerub mitte klahvivajutusel, vaid liigutamisel. Kui pult lebab laual ja seda kätte võtmata vajutada nuppe, ei toimu midagi. Võttes aga puldi kätte, hakkavad kohe kõik funktsioonid ideaalselt tööle. Kuna selle omaduse kohta polnud võimalik BOSE juhenditest infost saada ja puldi lõhkumisega maaletooja taluvuspiiri testida ei soovinud, siis jääb ainult oletada, et põhjuseks on puldi toiteallika liigkoormuse või tahtmatute vajutuste vältimine. Võimendi töölesaamine ja häälestamine võtab aega ainult loetud minuteid. Võimendit sai testitud lisaks BOSE 251 kõlaritele ka teiste tootjate kvaliteetsete toakõlaritega. Tegemist on tõeliselt võimsa võimendiga, mille kvaliteediomadused peaks rahuldama ka kõige nõudlikumat klienti. BOSE 251 kõlarid tunduvad SA3-ga kooslusel võimendi raiskamisena, kuna kasutatakse ära murdosa võimendi võimsusest ja kvaliteedist. Kui soovite kasutada võimendi kogu potentsiaali, soovitan kasutadan nii sise kui välisruumidel helindamisel vaid korralikke kõlareid hinnaklassiga kuni 15000 krooni.

Ainuke segav asjaolu erinevate kõlaritega kuulates oli bassihelide liigrohkus. Tundub et BOSE kompenseerib sellega oma kõlarite bassiotsa nõrkust. Seade, mille kasutamis- ja ühendamismugavus jättis sügava positiivse mulje. Märksõnadeks lihtsus ja funktsionaalsus, millest oleks teiste tootjatel palju õppida.bose-sa3_l

Hinne 4,5 palli

Võimsus 100 W 0,5 % moonutusega
Signaali müra suhe 90db
Mõõdud L x K x S 36,2 x 13,8 x 10,7 cm
Hind 7432.-

Raadiolink SA 8

Raadiolingi komplekt koosneb saatjast, vastuvõtjast ja toiteplokkidest. Saatja moodul ühendtakse keskusega BOSE link kaabliga ja paigaldatakse peaseadme juurde. Vastuvõtja paigaldatakse helindatavasse ruumi ja ühendatakse BOSE link kaabli abil lõppseadmega. Kahe seadme vaheline tööraadius on kuni 23 m. Saatja suudab korraga saata signaali kuni 8 erinevale vastuvõtjale, mida on võimalik eraldi juurde osta. Nagu ka teiste BOSE seadmetega, on ka raadiolingi paigaldamine ja häälestus väga lihtne. Puuduvad üleliigsed ja segadust tekitavad lisad. BOSE on ka selle toote juures kasutanud omapärast ja teistest selgesti eristuvat disaini. Olulist helikvaliteedi kadu raadiolingi lisamisel grupi helindamisel endaga kaasa ei toonud. Järjekordne BOSE seade, mis ka halva tuju korral ei võimalda negatiivset hinnangut. Järjest rohkem hakkab tunduma, et peaseadme valikut võivad mõjutada teiste ruumide heilindamise võimalused.bose-wirewlesss1

Hinne 4,5 palli

Mõõdud L x K x S 7,6 x 15,2 x 15,2 cm (nii saatja kui ka vastuvõtja)Tööraadius 23 meetrit
Töösagedus 2,4-2,4835 GHz
Võimsus 100mW max

Hind 7808.-

Kõlarid 251

BOSE 251 kõlarid on mõeldud välitingimustesse ja loodud taluma raskeid ilmastikutingimusi. Mereveekindlad ja suure temperatuurivahemiku taluvusega kõlarite valmistamisel tehakse alati kompromisse materjalide valikul. Kasutatavad materjalid seavad omakorda piirid helipuhtuse ja kvaliteedile. Sellegipoolest olid testi tulemused oodatust oluliselt kehvemad. Testisime BOSE 251 kõlareid SA3 võimendiga ja võrdlesime neid BOSE Lifestyle kinosüsteemi kõlaritega. Lisaks kasutasime võrdluseks erinevaid kodukõlareid ja teiste tootjate välikõlareid. Kui teised multiruumi seadmed jätsid testis suurepärase mulje, siis BOSE 251 kõlarid ei suuda kuidagi rahuldada vähegi nõudlikuma kuulajat. Bass kumiseb ja kogu karakteristika ulatuses on kõrvaga selgelt eristavaid auke ja muhke. Mõned sagedused lihtsalt puuduva, kuid samas on teistel sagedustel üleval piigid. Kõlarite sageduskarakteristika meenutab pigem mõne ülekaalulise poliitiku valimisvõitluse järgset südamefilmi. BOSE filosoofia on tegelikult lihtne. Kuna paljud meist, eriti vanemad inimesed ei kuule sagedusi ülevalpool 15 kHz, siis pole neile eriti tähelepanu pööratud. Kogu heli tehakse ühe või kahe lairiba elemendiga, mille sageduskarakteristik algab 300-500 Hz ja hakka juba kuskil 12 kHz juures kukkuma ning bassilemendiga. Sama filosoofia on kasutusel ka BOSE 251 kõlarite juures. Suurepärane disain ja teostus ei leia kahjuks tuge esitava heli poolt ja lisaks veel üüratu hind. Sama raha eest saaks väga korralikud toakõlarid või 2 paari oluliselt paremaid välikõlareid teistelt tootjatelt. Neid kõlareid suudavad osta ainult paandunud BOSE fännid.
bose-251php

Hinne 2,5 palli

Temperatuuritaluvuspiirkond -40-70 CVärv valge või must
Elemendid 2×2,5 tolli lairibaelementi ja 1×5,25 bassielement.
Mõõdud K x L x S 34,29×14,6×20,32 cm
Võimsus 2×100 W 0,5 % moonutuse juures
Kaal 3,63 kg
Garantii 1 aasta

Hind 10092.-

Kategooriad: Koduaudio ja -video

Kommenteeri