Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Denon AH-D7200

Sain käed külge Denoni kõige-kõigematele kõrvaklappidele – AH-D7200. Arvustuse lühike versioon: kuradi head on.

Arvustuse pikk versioon allpool

Tegu on ülekõrva kinniste klappidega, mille pähklipuust kopsikud peidavad endas 50 mm Denoni nanofiibrist FreeEdge draivereid. Konstruktsioon on muljetavaldavalt kvaliteetne ja luksuslik, plastikut siit ei leia. Lisaks pähklipuule on kasutatud alumiiniumit, nahka, terast. Kõrvapadjad on mäluvahust ja kaetud sünteetilise nahaga, eemaldatav 7N puhtusastmega (99,99999%) vasest kaabel on väga painduv. Natuke võiks norida suure kaalu (385 grammi) kallal, aga see on kasutatud materjale arvestades paratamatu, ning suuresti harjumise asi. Peas istuvad klapid hästi, kuigi suuremate kõrvalestade omanikel võib patjade kuju ja suuruse tõttu kitsaks minna. Mugavuse poolest on võrdluseks olnud AKG K701,  väiksema kaalu ja suuremate patjade tõttu ehk tõrtsu paremad, kuid plastikust konstruktsioon ei ole veeranditki nii soliidne kui Denonil.

Kuulamiseks kasutatud tehnikaks on Foobar 2000 muusikamängija ASIO pluginaga, Asus Xonar DSX helikaart ja HAD AudioLAB Maestral II võimendi, materjaliks CD-delt ripitud 16/44,1 FLAC. Heli iseloomustamiseks sobiks kõige paremini sõna “voolav”. Need klapid seovad muusika ühtseks tervikuks, samas detailsus ja eraldusvõime on suurepärased. Puudub kõrgete otsa piik, mis on näiteks Grado-le väga iseloomulik ja ka AKG-l end tunda annab. Bassiosa on jõuline, ent mitte kõike enda alla mattev, säilitades eraldusvõime ka kõige madalamates oktaavides. Mis mulle eriti meeldib, on keskosa jõud ja elavus. Eriti meesvokaali puhul on aru saada, et laulab mees, mitte poisike. Võrdluseks olnud AKG K701 on samamoodi detailne ja kõrge eraldusvõimega kogu sagedusalas, ent puudu jääb just bassi ja madalama kesksageduse jõust. Denoni lava on üpris avar, ent laulja hääl jääb siiski kuulaja pea sisse. Tõele au andes, mina pole kuulnud veel ühtegi klappi, mille lava oleks võrreldav heade kõlarite pakutavaga, seega ei ole tegu kriitikaga, vaid lihtsalt fakti konstateerimisega. Avatud klapina on AKG lava laiem, aga jällegi, sügavust pole.

Kokkuvõtteks võin öelda, et AH-D7200 on heli poolest ühed parimad kõrvaklapid, millele ma käed külge olen saanud, astudes julgelt vastu Staxi elektrodünaamilistele, mida ka kuulanud olen. Ehituse ja materjalide kvaliteedi poolest on tegu vaieldamatult parimate klappidega, mida näinud olen. Paljud kallimadki klapid näevad välja ja tunduvad käes oma plastist konstruktsiooniga üpris plässid.

Kommenteeri