Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Käed külge – Bowers & Wilkins PV1D subwoofer

Sain mõneks päevaks küüned taha ajada ühele pisikesele nunnule bassikõlarile. B&W PV1D. Etteruttavalt võib öelda, et üks paremaid kompaktseid bassikõlareid, mida kuulanud olen. Formaadilt on tegu 36 sentimeetriseläbimõõduga palliga, milles diameetriliselt vastakuti kaks 20 cm valjuhääldit, esiosas displei ja puutetundlikud nupud, põhja all ühendused toite, signaali, 12V releede ja RS-232 seadistuskaabli jaoks.

Ülesseadmine ja häälestamine käib Windowsi operatsioonisüsteemiga PC kaudu (Maci tugi kahjuks puudub). Selleks tuleb installeerida vastav tarkvara ja draiver B&W kodulehelt ning ühendada subwoofer kaasasoleva juhtmega, millel ühes otsas USB ja teises 3,5 mm TRS. Seadistamise juhend on selge ja ülevaatlik, protsess ise küllalt lihtne ja kiire – valida saab valmisseadete B&W erinevate mudelite, nt. 685, CM1, 805D juurde, või määrata lõikepunkt käsitsi. Muuta saab automaatset sisse-välja lülitust, RCA ja kõlarisisendi tundlikkust, faasi, valida nelja ekvalaiseri seade vahel jne. Salvestada saab viis erinevat seadistust (nt. erinevad seaded muusika ja filmide jaoks), millede vahel saab valida esipaneeli (kui ümmargusel kõlaril üldse saab olla esipaneel :) ) nuppudega.

42

3

Oma kuulamissessiooni jaoks valisin välja B&W 805D riiulikõlarid ning vastava eelseadistuse tarkvaras. Salvestasin kaks eelseadistust – EQ 1 ja EQ4 ekvalaiseriseadistuse vahel. EQ1 on maksimaalselt lame isegi alla 10 Hz-i; EQ4 on lame, aga kõige alumised sagedused on lõigatud (-6dB 10 Hz peal) ja lubab suuremat helirõhku. EQ2 tekitab 40 Hz peal muhu ja alla 30 Hz on bassisagedusi vähendatud; EQ3 on nagu EQ4, kuid -3 dB 10 Hz peal. 805D riiulikõlarite inverteri sulgesin kaasasolevate vahtpunnidega, et siludada neile iseloomulikku väikest keskbassi muhku. Kuna kasutusel oleva Heed Audio võimendi eelvõimendi väljund on üsna madala signaalitasemega, sai tundlikkuseks valitud +6 dB. Polaarsus jäi normaalseks ja faas 0°.

IMG1952

Tulemus: parim 2.1 süsteem, mida katsetanud olen. PV1D sulandub 805D-dega täielikult, bassikõlari olemasolust saab aru alles siis, kui see välja lülitada. Alumine register on jõuline, madale käiv ja kontrolli all; puuduvad igasugused kuminad, jõminad ja lõrinad, mis tüüpilisi kodukinosubwoofreid pahatihti iseloomustavad. Ekvalaiseri seadetest eelistasin EQ4, mis küll alla 10 Hz sagedusi piirab, aga kõlas minu kõrva jaoks jõulisemalt. Muidugi ei saa sellisest kompaktsest bassikõlarist loota päris ööklubi helirõhku, aga tavalise elutoa täidab PV1D bassiga kenasti ja jääb ülegi – meie ~20 m2 kuulamistoas mina selle bassika piirideni ei jõudnud, enne tulid mu enda kõrvade piirid kätte.

IMG1953

Kommenteeri