Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Rotel RA-12

Muusika kuulamine meediamängijate, (tahvel)arvutite ja telefonide vahendusel on muutumas järjest populaarsemaks. Striimimisteenused annavad ligipääsu miljonitele albumitele, mille füüsilisel kujul äramahutamiseks oleks tarvis tervet eraldi arhiivihoonet ja kõvaketastele ripituna nõuaks sadu terabaite salvestusmahtu. Helikvaliteet praeguste internetikiiruste juures on seejuures adekvaatne – olen proovinud Spotify tasulist versiooni Audio-GD DACi-kõrvaklapivõimendi ja Beyerdynamic DT-660 klappidega ja kuuldavaid pakkimisartefakte minu kõrv ei tuvastanud.

Samas on meediamängijate, tahvel- ja sülearvutite nõrk koht nende DAC ja analoogväljund, mis üldiselt kuuluvad „käib-kah“ kvaliteediklassi. Klassikalistel stereovõimenditel puuduvad digisisendid ja AV-ressiiveri ostmine vaid selleks, et sinna kaks kõlarit muusika kuulamiseks ühendada, on maksmine asja eest, mida ei kasuta. Siin tuleb appi Rotel RA-12 stereovõimendi, millel kaks optilist, kaks koaksiaalset ja USB sisend, kuhu saab ühendada mäluseadme [toetab AAC (m4a), WAV, MP3, WMA (kuni 48K/16bit)] või kaasasoleva Bluetooth adaptri telefoni, tahvel- või sülearvuti juhtmevabaks ühendamiseks.

Konstruktsioonilt on tegu soliidse Hi-Fi seadmega – viie millimeetri paksune alumiiniumist esipaneel ja nupud, massiivne toroidtrafo, kullatud ühenduspesad – ja helikvaliteet on esmaklassiline. Digitaal-analoog muundamist teeb Wolfson WM8740 24 bit/192kHz DAC, mida tavaliselt leiab hinnalt mitu korda kallimatest aparaatidest. Samasse seeriasse kuuluvad lisaks sama Wolfsoni DAC-iga varustatud CD mängija RCD-12 ning internetiraadio, DAB+ ja FM vastuvõtja RT-12.

Kommenteeri