Audiodesign: Autoseadmed / Koduseadmed / E-pood / Blog

Seat Toledo SQ võistlusauto

Kunagi ammu-ammu käisin ühel “Tartu Motoshow”  nimelisel üritusel.  Aasta oli ehk 2001 või 2002, igatahes seisis väljas palju pealtnäha tavalisi autosid, millede lahtistest akendest kostus harjumatult kõva muusika. Lähemal uurimisel selgus , et tegemist oli helikvaliteedi võistlusega ning sellest hetkest sai näpp sarvilisele antud.  Aastal 2004 oli helisüsteem juba selline, et sellega kannatas võistelda Pärnus Rockrace raames toimunud  SQ võistlusel mis minu jaoks kulmineerus algajate klassi kuni 1500€ teise kohaga. Ülevaadet tolleaegsest helisüsteemist saab näha siit: http://www.hvc.ee/index.php?action=show&doc=35 . Peale seda tundus et auto heliseüsteem “käib küll” ning mitu aastat ei toimunud selles vallas enam mingisuguseid arenguid.

Siis saabus aasta 2007. Aasta alguses vahetasin Focal Access seeria midbassid tiba kangemate Polyglass seeria kõlarite vastu välja, aasta lõpupoole soetasin uhke väljasõitva ekraaniga multimeedia juhtseadme. Seadme tootjat ei hakka targu nimetama, kuid selle helikvaliteet ei kannatanud mitte mingisugust kriitikat. Uuema juhtseadme otsingul sattusin Pioneer P88r maki otsa, mis sisaldas juba 3-riba juhtimisega heliprotsessor ning mitmeid muid huvitavaid võimalusi. Tasapisi katsetades jõudsin järeldusele, et midbassi ja tweetri vahele on ilmtingimata kolmandat elementi – midrange kõlarit tarvis.  Esimene katsetus toimus odavamate peerlessi fullrange elementidega, mis leidsid koha armatuuri õhukanalites. Tulemus oli küll oluliselt parem kuid päris lõplikku rahul0lutunnet ei tekkinud. Järgmisena tekkis mõte kasutada oluliselt kallimaid ScanSpeak 12M4631G00 elemente. Kuna kõlarite suuruse vahe oli ligi kahekordne tuli uute midrange elementide “kodu” nimel ohverdada armatuurlaua puutmatus.  Mitmetunnise peamurdmise tulemusena oli armatuurlaud lõpuks autost väljas ning valmis loovutama kahte ümarat tükki oma ilusast krobelisest pinnast. Järgnevate kuude jooksul sai armatuurlauda veel mitu korda autosse sisse ja sealt jälle välja kisutud, viimased korrad selleks, et see saaks uue ja viisaka välimuse musta naturaalnaha ning Audiodesigni nahavõluri Imre käe all.

Kuna midrange paigaldusega olin juba algselt plaanitust kõvasti kaugemale läinud tuli ka muu süsteem samaväärseks teha.  Lõplikus süsteemis olid kõik kõlarid toodetud ScanSpeak-i poolt, võimendid DLS-ilt (Reference seeria) ning uueks juhtseadmeks sai Pioneeri  Dex-P9r koos Deq-P9 heliprotsessoriga. Makivahetuse peamiseks põhjuseks oli ennekõike see, et p88 ei võimaldanud 4-ribalise süsteemi ehitamist.

2008 aasta tulemuseks olid Experienced Unlimited klassis saavutatud esikohad mõlemal toimunud SQ võistlusel. Pilte eelmise aasta tegemistest näeb siit: http://www.audiodesign.ee/et/Car/Helitehnika/Tehtud-tood/Uued-tood/Seat-Toledo

Väikest fotokokkuvõtet näete ka järgnevalt pildilt:

3dblog-suurem

Järgnevas postituses räägin lähemalt sellest, mis käesolevaks aastaks plaanis.
Andreas

Kategooriad: Autoaudio

Kommenteeri